13 oktober 2017
I’m a Soulman met Afterparty!
................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Op vrijdag 17 november komt de voorstelling ‘I’m a Soulman‘ naar Veldhoven om een swingende ode aan de soulmuziek van platenlabel STAX te brengen. De opzwepende soulshow leidt het publiek door de muziek en geschiedenis van platenlabel ‘STAX’; de opnamestudio waar ze racisme en discriminatie omruilden voor talent en optimisme. Steffen Morrison en Manoushka Zeegelaar Breeveld kruipen tijdens de voorstelling in de huid van de bekende soulartiesten. Na de voorstelling is er – helemaal in stijl van de voorstelling – nog een heerlijke afterparty!

Het is 1958! De ‘blanke’ broer en zus Jim en Estelle Steward beginnen een opnamestudio in het hart van een zwarte wijk in Memphis. De studio krijgt al snel veel naamsbekendheid en staat aan de wieg van het legendarische platenlabel ‘STAX’. Bekend van hits als ‘Knock on Wood’, ‘Sitting on the Dock of the Bay’ en ‘I’m a Soulman’. Ondanks, of misschien wel dankzij, de explosieve sfeer die op dat moment in Amerika heerst, groeien Sam & Dave, Isaac Hayes, Booker T. en ‘STAX’s’ boegbeeld Otis Redding, in korte tijd uit tot wereldsterren. In de voorstelling ‘I’m a Soulman’ wordt het DNA van de Soul en R&B onderzocht en van een eigentijdse sound voorzien.

Het platenlabel werd opgericht in een door rassenrellen en politieke moorden verscheurd Amerika. In de studio van ‘STAX’ bleef deze harde realiteit buiten de muren. ‘De situatie was zoals hij was’, vertelt zangeres Manoushka Zeegelaar Breeveld. ‘Het is belangrijker om te vertellen hoe de muzikanten ermee omgingen en hoe zij het feest in zichzelf bleven vieren. Bij ‘STAX’ draaide het slechts om talent en het maken van goede muziek. Niet om huidskleur. De artiesten waren niet blind voor wat buiten de muren gebeurde, maar in de studio bleven ze optimistisch. Het maken van soulmuziek was voor hen een uitlaatklep, een manier om door het leven te komen. Juist dat was de kracht van ‘STAX’.’

Zanger Steffen Morrison vindt het een eer om in de voetsporen te treden van deze legendarische artiesten. ‘Al die fantastische artiesten waren baanbrekend en hebben diepe groeven achtergelaten in het muzieklandschap’. Ook Manoushka vindt het een eer. Zij probeert vooral het gevoel van de soulzangeressen te evenaren. ‘We proberen de artiesten niet te imiteren, dat kan ook helemaal niet. Wel zijn we het aan de muziek verplicht om zo dicht mogelijk bij het gevoel te komen. Ik wil uitstralen wat de artiesten dreef, hoe ze het publiek bespeelden, hoe ze liefhadden en de manier waarop ze in het leven stonden. Het zijn wel hun songs, maar dan gezongen door Steffen en mij.’

De spanning rond het ideaal van ‘STAX’ is nog altijd actueel, vervolgt producent Michael Varekamp. ‘De cast van ‘I’m a Soulman’ is divers. Deze verscheidenheid is volkomen normaal, maar het maakt je bewust van het feit dat diversiteit niet altijd zo vanzelfsprekend was. Het was de kracht van ‘STAX’ om ondanks de rassenscheiding, opzwepende soulmuziek te maken.’ Manoushka concludeert: ‘Soulmuziek is muziek van de ziel. Als je zo dichtbij je ziel kunt komen en je je open kunt stellen zoals de artiesten van ‘STAX’ dat deden, dan ben je voor mij een held. Het is de muziek die van de voorstelling een feest maakt!

Voor kaarten klik hier

Nieuwsoverzicht
meld je aan voor de nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van bijboekingen nieuwe voorstellingen en nog veel meer leuks? meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
DEEL DEZE VOORSTELLING MET JE VRIENDEN
DELEN OP FACEBOOK
Contact
  • Volg ons
  •   
Kantoor algemeen
Theaterkassa
blijf op de hoogte
Op de hoogte blijven van bijboekingen nieuwe voorstellingen en nog veel meer leuks? meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.