13 december 2016
Pants Down Circus: Ongewoon Australisch circus op tournee in Nederland
................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Humor, hand in hand met rockmuziek en acrobatie

Pants Down Circus is voor Nederland ontdekt op het fridge festival van Edinburgh. Circusacts in een ongewone setting veroveren gestaag ons land. Nu eens geen theatraal  en poëtisch maar hilarisch en swingend Rock ’n Roll circus dat de komende weken het publiek een andere kijk op circus gaat geven. Acrobatiek op heavy beats en snerpende gitaarklanken van AC/DC tot Bon Jovi. De vier Australiërs van Pants Down Circus zijn goed getrainde circusartiesten die niet bang zijn voor comedy, dance en sensatie. Een interview met Hanna Cryle, naast afgestudeerd circusartiest ook de tourmanager van het gezelschap. Hanna Cryle: ‘Nu ben ik een sterke circus vrouw’

Pants Down Circus is op tournee van 14 december tot 8 januari (op dinsdag 27 december in ons theater, klik hier) .
Ooit was ons land was voor het befaamde Australische Circus Oz en Cirque du Soleil uit Canada de springplank voor Europa. Nu start de Europese tournee van Pants Down Circus in Nederland.

De vier, Hannah, Joshua, Iris en Caz, hebben elk een andere achtergrond, zoals theater en atletiek,  maar het circus heeft hen samen gebracht. Hannah Cryle (28): ‘Op mijn negende ging ik naar Flipside Circus, een jeugdcircus in Brisbane. Jeugdcircus werd enorm populair in Australië in de negentiger jaren’. Dat leidde rond 2000 tot het National Institute of Circus Arts Australia, een Hbo circusopleiding in Melbourne. Daar hebben de vier elkaar leren kennen.

Krachtige circusvrouw
De vroegste circusherinneringen van Hannah gaan terug naar Circus Oz, een Australisch theatercircus. ‘Die hebben mij gegrepen door het combineren van mijn favoriete aspecten, de tent, popcorn en live muziek van het traditionele circus, en sterke politieke statements zoals gender gelijkheid. Bij Circus Oz zag ik voor het eerst een ‘sterke circus vrouw’, Mel Fyfe. Zij inspireerde mij enorm. Mel was de belangrijkste acrobaat in de show, maakte duo trapeze en deed German wheel’. Circustechnieken die Hannah nu brengt.

De oud circusstudenten hebben het concept voor de spectaculaire show van Pants Down Circus samen bedacht en uitgevoerd. Ieder heeft daarin weer een eigen specialiteit. Hannah heeft de rol van tourmanager op zich genomen. Niet echt verwonderlijk; in haar jeugd was Hannah roadie van de band van haar vader.

Hannah Cryle en Joshua Philips (32) leven samen. Hannah: ‘Wij kunnen gelukkig samen reizen en werken. De anderen moeten hun partners thuislaten als we op tournee zijn. Tot nu toe heeft geen van ons kinderen’. Natuurlijk heeft haar Joshua de beste act. ’Mijn favoriet in de show is de vrijstaande ladder act van Joshua. Maar ja, als zijn partner ben ik natuurlijk niet objectief’ zegt ze schaterend. ‘Serieus, ons nummer met groepsacrobatiek is het beste. Daar kent men ons van’.

Circusdieet
De vier circusartiesten van Pants Down Circus trainen vijf dagen in de week in Melbourne. ‘Tijdens tournees zo veel en vaak als maar mogelijk is. En voor iedere show hebben we een uitgebreide warming up. We letten heel erg op gezond eten. We hebben allemaal ons eigen dieet, afhankelijk van het soort lichaam en de circustechnieken die we uitvoeren’. Circusartiesten doen er net als balletdansers alles aan om blessures te voorkomen. ‘Zo hopen we ons prachtige beroep zolang mogelijk vol te houden. Inderdaad, er komt een tijd dat ik anderen niet meer kan liften en overgooien. Dan ga ik me nog meer toeleggen op mijn rol als clown’. Zover is het nog lang niet. Tournees door Nederland, Nieuw Zeeland en America staan op de agenda.

Begin december is Pants Down Circus op Schiphol aangekomen. ‘We hebben hoge verwachtingen. Mijn partner Joshua heeft samen met Idris Stanton eerder in Nederland gewerkt als duo de Circusbrandweermannen. Zij hadden succes op het Leidseplein en andere plekken waar veel toeristen komen. Joshua en Idris hebben ons lekker gemaakt’.

Pants Down Circus, een niet alledaagse naam voor een circus. Hannah: ‘Theatercircus is enorm populair in Australië. Daarom moeten wij laten weten dat we dat genre circus brengen en dat we onszelf niet al te serieus nemen. We brengen entertainment voor de hele familie. Het is een grappige naam die bovendien makkelijk te onthouden is. Gaat dat zien!  Hartverwarmend, spectaculair Rock ‘n Roll circus met humor.

Interview door Arthur Hofmeester

Nieuwsoverzicht
meld je aan voor de nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van bijboekingen nieuwe voorstellingen en nog veel meer leuks? meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
DEEL DEZE VOORSTELLING MET JE VRIENDEN
DELEN OP FACEBOOK
Contact
  • Volg ons
  •   
Kantoor algemeen
Theaterkassa
blijf op de hoogte
Op de hoogte blijven van bijboekingen nieuwe voorstellingen en nog veel meer leuks? meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.