14 februari 2017
Vakvrouwen-van-nu als de diva’s-van-toen
................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

De drie diva’s ‘terug’

Drie voormalige theaterdiva’s op één podium, gaat dat samen? Stel je voor dat Adèle Bloemendaal, Conny Stuart en Jasperina de Jong samen een programma zouden maken rond hun grootste successen. Kan dat? In de muziekvoorstelling ‘Adèle Conny Jasperina – De Grote Drie’ gebeurt het. Drie vakvrouwen-van-nu geven de mooiste liedjes van vedettes-van-toen een nieuwe glans.

Verdraagt het koninkrijk van het podium drie koninginnen tegelijk? Past Adèle samen met Conny en Jasperina in één programma? ,,Geen denken aan!’’, zou Adèle onmiddellijk hebben geroepen. Maar als er een uitnodiging komt van een rijke club Hollandse emigranten in het buitenland, gaat ze overstag. Want zó’n hoge gage maakt weigeren onmogelijk voor een vedette met chronisch geldgebrek.

Ook Conny en Jasperina hebben aanvankelijk hun twijfels. Immers: diva’s  die gewend zijn aan de volgspot, nemen geen genoegen met een bijrol. Toch valt er na wat mentale massage wel met ze te praten. En jawel: als Conny in de show haute couture mag dragen en Jasperina invloed krijgt op het programma, pakken zij ook hun koffers…..

Zielzusters

De voorstelling ‘Adèle Conny Jasperina – De Grote Drie’, uitgebracht door DommelGraaf & Cornelissen Entertainment, neemt het publiek mee naar de repetities bij Adèle thuis, waar de kamer soms te klein lijkt voor drie grote ego’s tegelijk. Want natuurlijk accepteren ze geen plek als achtergrondzangeres bij de ander. Maar als ze eenmaal met elkaar op reis zijn, blijken ze meer gemeenschappelijk te hebben dan ze dachten. Dan merken ze dat de anderen óók worstelen met de aftakeling van het lijf. Of met de heren, die soms net zo ontrouw zijn als het publiek. Waarna ze zich in de hitte van het verre land laten zien als zoekende zielzusters, met ‘het vak’ als houvast.

Het humoristische script maakt de voorstelling  tot een hilarisch samenzijn van de drie grandes dames, met een hoofdrol voor hun grote successen als ‘Chopins Minutenwals’, ’Zeur niet!’,’ Wat heb je gedaan, Daan’, ‘De vleselijke woning’, ’Het is over’, ‘Wat voor weer zou het zijn in Den Haag’, en ‘De Wandelclub’.

Vedettes

De échte drie vedettes bij elkaar brengen, kan natuurlijk niet meer. Daarom halen Ellen Pieters, Frédérique Sluyterman van Loo en Hanneke Drenth de gouden stemmen van de ‘De Grote Drie’ nu terug op het toneel. Ellen Pieters is bekend als tv-rechercheur Ria en speelde hoofdrollen in musicals als ‘In de ban van Broadway’ en ‘De Zangeres zonder naam’. Ze heeft de Amsterdamse brutaliteit van Adèle: literair en liederlijk, volks en venijnig. ,,Als kind was ik al fan van haar’’, zegt Ellen. ,,Ik kende  hele shows van haar uit mijn hoofd. Een jaar voor haar overlijden ben ik bij haar op bezoek geweest om te vragen hoe ze dacht over deze voorstelling. Ze zei meteen dat ze het een fantastisch idee vond en gaf me een rood bontje mee dat ze op het  toneel had gedragen. Ik trek het aan bij het slotnummer.’’

Frédérique Sluyterman van Loo (die eerder te zien was in musicals als ’Billy Elliot’ en ‘Flashdance’) heeft de Haagse elegantie van Conny Stuart. Het chique en de rollende r zitten er bij haar ingebakken. ,,Net als Conny kom ik uit Den Haag en ben ik een perfectionist’’, zegt ze.

Stembereik

Hanneke Drenth is de helft van het cabaretduo ‘Dames voor na vieren’. Op de radio zingt ze iedere zaterdag het ‘Spijkerlied’ bij ‘Spijkers met koppen’. Hanneke heeft – net als Jasperina de Jong – een hoog stembereik en een verfijnde dictie. ,,Op filmpjes heb ik haar bewegingen bestudeerd, die probeer ik terug te halen.’’ Lijkt ze op Jasperina? ,,Ja. Ze was heel streng voor zichzelf, dat ben ik ook. En net als zij ben ik achter de schermen nogal teruggetrokken. Pas op het toneel kom ik tot bloei.’’

David van den Tempel houdt de dames in het oog in de rol van reisleider en assistent. Het gezelschap wordt muzikaal begeleid door een trio met nestor Nico van der Linden aan de vleugel. Hij kent het repertoire op zijn duimpje, want hij heeft met alle drie de echte vedettes gewerkt.

———————————————————————————————————————————

Het scenario is geschreven door Lars Boom, naar een idee van Hans Cornelissen. De regie is in handen van Paul van Ewijk.

Tekst Jan Vriend

Nieuwsoverzicht
meld je aan voor de nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van bijboekingen nieuwe voorstellingen en nog veel meer leuks? meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
DEEL DEZE VOORSTELLING MET JE VRIENDEN
DELEN OP FACEBOOK
Contact
  • Volg ons
  •   
Kantoor algemeen
Theaterkassa
blijf op de hoogte
Op de hoogte blijven van bijboekingen nieuwe voorstellingen en nog veel meer leuks? meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.